
46 No. 26300 GOVERNMENT GAZETTE, 30 APRIL 2004 

NOTICE 736 OF 2004 

SOUTH AFRICAN MARITIME SAFETY AUTHORITY 

DRAFT  LIFE-SAVING  EQUIPMENT  (AMENDMENT)  REGULATIONS: 
PUBLICATION  FOR  COMMENT 

The South  African Maritime Safety  Authority (SAMSA), acting on the  authority of the 
Ministlzr of Transport, publishes for public  comment the proposed regulations set out in the 
accompanying  Schedule., Interested persons  are  invited  to  submit  written  comment  to 
SAMSA on  or before 4 June 2004 (Note: late submissions may  be disregarded). 
Submissions should be addressed  to  the  Chief  Executive Officer (for the  attention of 
Mr C Ih-iesch)  and may  be either: 

41 hand-delivered to SAMSA, Block E Hatfield  Gardens,  333 Grosvenor Street, 
Hatfield, Pretoria; or 

0 mailed to SAMSA, PO Box 13 186  Hatfield 0028; or 
4 )  faxed  to (012) 342 3160; or 
11 e-mailed to cbriesch@samsa.org.za. 

Telephonic enquiries can be directed to  Mr C Briesch  at (012) 342  3049.  Attention is invited 
to the e:xplanatory  note following the  regulations. 

SCHEDULE 

DRAFT  LIFE-SAVING  EQUIPMENT  (AMENDMENT)  REGULATIONS, 2004 

Title and commencement 

1 .  These regulations are called  the Life-saving Equipment (Amendment) 
Regularions, 2004, and come into  operation on < e > .  

Interpretation 

2. In these regulations, "the Regulations"  means  the Life-saving Equipment 
Regulations, 1968, published by Government  Notice  No. R. 141 of 2 February 1968, as 
amended by Government  Notices Nos. R. 917  of 9 May  1975,  R.  2205 of 21  November 
1975, R .  516 of 21 March 1980, R.  2422 of 28  November  1980, R. 1022 of 30 May 1986, 
R. 423 of 17  March 1995, R. 925 of 7 June 1996, and R. 610 of 14  May 1999. 

Amendment of regulation 3 of Regulations 

3. The following regulation is substituted for regulation 3 of the Regulations: 

"Application 

3. (1) Subject to  subregulation (2), these  regulations  apply to all vessels 
of 25  tons or more,  and so apply to- 

(a)  vessels  that are registered or licensed in the  Republic  wherever  they may be; 
and 
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(b) other vessels  when  in  the  Republic  or its territorial  waters. 

(2) These  regulations do not  apply  to  vessels  of  less  than 100 tons  that  are 
used  solely  for  sport  or  recreation.". 

Amendment of regulation 30 of Regulations 

4. Regulation 30 of the  Regulation  is  amended by the substitution for paragraph 
(1) of the following  paragraph: 

"( 1) in the  case of a lifejacket  supplied in the  Republic or in a country  the 
government of  which is not a contracting government to  the  Safety 
Convention,  comply  with  the  requirements  of part 1 of annex 10 if the 
lifejacket is intended for a person of a mass of 32 kilograms or more,  and 
with the  requirements of part I1 of that  annex if it is intended for a person 
of a mass  of less  than 32 kilograms; and". 

Amendment of Annex 10 to Regulations 

!j. Annex 10 to  the  Regulations  is  amended- 

(a) by the  substitution  for  subparagraph  (n) of paragraph (4) of  the  following 
subparagraph: 

"(n) be fitted with a lifejacket  light  which  shall- 

( i )  be secured  within a pocket or sleeve, or in any other acceptable 
way, to prevent the light  from  becoming  dislodged  from  the 
lifejacket when it is being  donned or worn or when  the  wearer  has 
to drop or jump into water; 

(ii) have a luminous  intensity  of  not  less  than 0,75 candela; 

(iii) have a source of energy  capable of providing a luminous  intensity 
of 0,75 candela for a period of  at least eight hours; 

(iv) be visible  over as great a segment of the upper  hemisphere  as is 
practicable  when  attached  to  the  lifejacket; 

(v) be of a white  colour;  and 

(vi) in the case of a flashing light- 

(aa) be  provided  with a manually-operated switch; 

(bb) be fitted  with a lens or curved reflector to concentrate the 
beam:  and 

(cc) flash  at a rate of  not  less  than 50 flashes and  not  more  than 
70 flashes  per  minute  with  an effective luminous  intensity 
of not  less  than 0,75 candela.";  and 

(b) hy the  substitution  for  paragraph (5) of the following  paragraph: 
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" (5 )  Lifejackets for use on all ships of  not  more  than 100 tons shall 
comply  with the requirements  either of paragraphs (2) to (4) inclusive oI of 
paragraphs (4)(n)  and (6).". 

Transiitional arrangements 

6. (1) Before the date  referred to in subregulation (2), a vessel may,  instead of 
complying with the provisions of Annex 10 of the  Regulations, as amended by these 
regulations, continue to comply  with the provisions of that  Annex  in  force  immediately 
before  the commencement of  these  regulations. 

(2) The  date  for the  purposes  of  subregulation (1) is the earlier of  the following two 
dates: 

(a)  the  date after the commencement  of  these  regulations  on  which  the vessel's initial 
survey or next  renewal  survey, as  the case may  be, falls due; or 

(b) the date on which  the  period  of 12 months after the  commencement of these 
regulations expires. 

(3) In  subregulation (2)- 

"initial survey'' means a survey  required by section 190(1) of the Merchant  Shipping Act, 
1951 (Act No. 57 of 1951), before  the  appropriate certificate may  be  issued for the  first time; 
and 

"renewal  survey"  means  a  survey  required  by  section 190(2) of  the  Merchant  Shipping Act, 
1951 (Act No. 57 of 1951),  before a further  appropriate certificate may  be issued. 
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EXPLANATORY  NOTE 

(This note is not part of the regulations) 

These  regulations  amend  Annex 10 to  the  Life-saving Equipment Regulations, 1968. The 
main  objects of the  amendments  are: 

to  align  the  application of the  regulations  with  the  provisions  of  the  Merchant 
Shipping (Small  Vessel Safety) Regulations, 2002; 

to align  the  present  lifejacket  light  requirements  with  the  requirements of the 
Lifesaving  Appliance Code, which has mandatory  application  under  Chapter 
111 of the  Safety  Convention;  and 

to  replace  an  obsolete  reference. 

The revised lifejacket light  requirement  will be phased  in over a maximum  period  of 12 
months. 


