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GENERAL NOTICE 

NOTICE 2265 OF 2003 

QUERIES AND ANSWERS TO THE MINISTER FOR UNDER SERVICED 
AREA LICENSE (USAL’S) INVITATION TO APPLY (ITA) 

QUESTIONS 
1. A literal interpretation  to 

provision 12.6  and  12.7  of the 
ITA  suggest  that  consultants are 
limited in rendering  their 
services  only  to a single bidding 
applicant in  terms of  the  ITA 
does not suggest  that applicants 
in different under  serviced areas 
who are not  competing  with 
each other  cannot  seek  and 
utilize the services  of  the same 
consulting group. 

2. Can the closing  date  for 
applications be  extended? 

I 

I 

I 

in more  than one geographic 
area? 

4. How is the Universal  Service 
Fund going  to  assist  the 
applicants? 

I 

ANSWERS 
Consultants are only limited to one 
applicant  in  the  licensing  process,  no 
consultant shall advice  more than one 
applicant,  irrespective  of  the  district. 

(Refer  to  Section 12.6 Gazette 
No.24204, of the ITA  published 19 
December  2002) 

The  extension of the  closing  date is 
determined by the  circumstances  that 
may arise during or towards the closing 
date. 

The ITA  states  that ‘I in  case  of  an 
amendment  to  the invitation the 
deadline  available  specified  for  the 
submission of applications may  be 
extended by the  Minster, if necessary” 

(Refer  to  Section  11.3 Gazette No. 
24204 published I 9  December  2003) 

Section  52  regulations on ownership 
and  control  in  terms of 
Telecommunication  Act 103 of  1996 
will  be  applicable. 

The  Act  states that the Fund will be 
made  available to SMME’s licensees  to 
rollout  the  infrastructure. 

Policy  guidelines in respect of  the 
Subsidization  of the Under-Serviced 
Area  Licensees  in  terms  of  Section  66 
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5.  Was Thabo  Mofutsanyana  left 
out because  of  a  numbering 
mistake? 

6. Can  the USAL’s  use any 
technology of their choice to 
provide telecommunication 
services? 

7. Why  was the application fee 
raised from R15000 to R30000? 

8. Is it possible for  USAL’s 
applicant to lease switching 
facilities from an  incumbent 
operator or third party? 

9. How is the Universal Service 
Fund contribution going  to  be 
utilized to provide 
telecommunication services in 
less viable areas? 

are also available  in Universal Service 
Agency. 

(Refer to Section 66 of the 
Telecommunications  Act  103 of 1996 
as  Amended .) 

No Thabo  Mofutsanyane is not in the 
First Phase as indicated in the ITA. 

(Refer to Section 1 .I Gazette 
No.24204) 

The Telecommunication Act of 1996, 
does not prescribe technology although 
it has  to  be type approved by ICASA. 

(Refer to Section  40A (3) of the Act) 

The  R15 000 was in the draft 
regulations Government Gazette No. 
22959  published 18 December2001  by 
ICASA  for  comments in 2001, and the 
ITA Gazette No.24204 was only 
published in 19  December 2002 and 
the application fee was  R30 000 

There is a regulation published by 
ICASA on facility leasing, it outlines 
which  facilities  can  be leased. 

(Refer to Government Gazette No. 
2361 3 published 9 July 2003) 

The  USA  has  developed draft 
guidelines in respect  of the 
subsidization  of  the under-serviced 
area  licensees. 

The Universal Service  Fund  will be 
made  available to the licensees in a 
form of a  subsidy to roll out the 
infrastructure. 

(Refer  to  section 66 (1) of the 
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IO. What is the maximum 
percentage  that  can  be  held  by 
a party in a minority 
shareholding? 

11.  Would  the  major  operators, i.e. 
PSTN and mobile operators  be 
permitted to hold  an  equity  stake 
in  the USAL’s? 

12.  When  will  the  next  phase of 
licensing take place? 

13.  The  data  supporting  designated 
under serviced areas  appears  to 
be  based  on 1996 figures. How 
accurate in terms of teledensity 
is that data? 

14.  Will  the SNO and  Telkom be 
permitted  to  expand  or  deploy 
their networks in the identified 
areas? 

15.The licensee shall be entitled 
and  required  to  construct, 
maintain  and  operate a network 
capable of the  provision  of  the 
above  mentioned  services,  to 
collaborate  with public 
telecommunications  operators 
and mobile operators  whose 
networks are interconnected 
with that of the license. 

(1) Is it  mandatory  that the licensee 
should  physically  construct a 
network? 

(2)  If it is required, are the time frames 
specified? 

Telecommunications  Act 103 of 1996) 
and the above  guidelines  from  the 
USA. 

Section 52 regulations on Ownership 
and Control will  be  applicable. 

Refer to  the same regulation above. 
(section 52 regulation  on  Ownership 
and Control) 

The Minister shall pronounce the next 
phase by issuing a notice in  the 
Gazette. 
The only official statistics available was 
the 1996  Statistics.  Using that data  is 
accurate. 

There is nothing in the  Act that 
precludes other  operators  to  deploy 
networks in those  areas, since most  of 
them  have  already 
rolled-out the network. 

(1) Yes, but subject to the terms  and 
conditions  stipulated in  the  final license 
that will be issued  to  the licensees. 

(2) Time  frames  are also specified in 
the final license that  is issued by 
1 CASA. 
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16.  Can the interconnection regime 
be put  in place prior to the 
calling for applications  because 
of its centrality to business 
planning? 

The USAL’s will be regulated in terms 
of the existing Interconnection 
guidelines Gazetted for other 
operators. 

Refer to Government Gazette No: 
24203 published 19  December  2002 
which outlines Supplementary 
Interconnection Guidelines 
promulgated in consistent with Gazette 
No: 20993’published in General notice 
of 2000. 




