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GENERAL NOTICE 

INDEPENDENT COMMUNICATIONS~AUTHORITY OF SOUTH AFRICA 

NOTICE IN REGARD TO  RESPONSE  TO  PUBLIC  ENQUIRIES (6.1.2) ON THE 
SECTIONS IN THE GMPCS  INVITATION TO APPLY PUBLISHED ON 20 
DECEMBER 2002. 

The  independent  Communications  Authority of South Africa (ICASA) hereby 
gives  notice of response  to  inquiries  put  forth by the  public according to  section 
6.1.2 on  the GMPCS invitation  to  Apply. 

MANDLA  LANGA 
CHAIRPERSON 
ICASA 
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GMPCS ITA QUESTIONS AND ANSWERS 

1. Both  Government  Gazette  Notices 2394 of 2001 & 2395  of  2001  were 
issued in terms of sec.  34(2)(a)(v) of the  Telecommunications  Act.  Sec. 
34(2)(a)(v) however  refers  to  multimedia  licence. It is  assumed  that  the 
correct  reference  is  section  34(2)(a)(vi)  being  “any  other 
telecommunication  service  prescribed  for  the  purposes  of  this  subsection.” 
Clarity  is  sought in this  regard. 

RESPONSE 

This is correct. 

2. The  ITA  as it is  currently  drafted,  can be interpreted in one  of two ways. 
Either  as  to  apply  only in respect of the GMPCS  Service  Licence or to 
apply to both  the  GMPCS  Service  licence  and  the  GMPCS  Earth  Gateway 
licence. 

RESPONSE 

In  our  view  the  ITA  has  omitted  to  include  GMPCS  Earth  Gateway 
licences. 

3. The  structure  of  the  ITA  and  its  associated  deadline  for  applications  might 
prevent  future  GMPCS  operators  from  obtaining  a  GMPCS  Service 
licence  and/or  a  GMPCS  Earth  Gateway  licence in a timeous  manner. 

How  do  ICASA  and/or  the  Ministry  envisage  dealing  with  the  licence 
requirements  of  the  future  GMPCS  systems? 

RESPONSE 

This  is a matter  for  the  Minister as she is responsible  for  the  issue  of  the 
ITA. 

4. The  statement  in  clause  8.2  of  the  ITA  indicates  that  the  Applicant  shall 
bear ail costs including such other  fees as ICASA may prescribe. It is 
crucial  for  a  potential  applicant  to  determine all costs and  charges  relating 
to  an  application  before  such  an  application  is  made. 
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RESPONSE 

This is a  reference t~ the si38 regulations in which GMPCS application  and 
licence  fees  are  prescribed. GMPCS licensees will also  be  required  to 
make  contributions  to the Universal  Service  Fund  in  terms  of  the 
forthcoming st37 reguiations. 

5. Finally, there are a number of typing  errors  which  appear in the tefi and 
should  be  rectified  for  the  sake of clarity: 

1 Ciause 6.1.2: T i e  reference  to  2.2.1  read 6.1.1. . Clause 6.2.6: Sections  15  and 16 are  not  included in the  document. . Clause 13.4.1 : No clause 18.6 is  included in the  document. 

RESPONSE 

We  take  note  bf  the  typing  errors. 

6. What  is  the  requirement  for foreign entities  in  regard to having  a  presence 
in SA? 

Section  12.1  and 12.2 of the  ITA  appear  to  concern  foreign  entities. 
Section 12.1 of the ITA states,  “A  foreign  applicant  must  state in its 
Application  where it has a corporate  or  other  presence  in  the  Republic  of 
South  Africa”.  This  appears  to  indicate  that a foreign  entity  must  have 
some  type of presence  in  the  country.  What  type  of  presence  is  required? 
Would  registration as foreign  entity  doing  business in SA suffice? 

RESPONSE 

We understand  this  to  be a request  for  information  rather  than a 
requirement  that a foreign entity  should  have a presence  in  the  country. 

7. Are  there  going  to be separate  licences  for GMPCS service  and  GMPCS 
earth  Gateway service? 
It would seem that  prior to the  publication of the  most  recent  documents, 
there  would  have  been  separate  licences  for  the two types  of  services. 
Telkom  only - in  terms of the  policy  would be allowed  to  be  licensed  to 
provide  earth  gateway  service  until  the  end  of its exclusivity  (which is May 
this  year). This would not  however  preclude  licensing  of  others  before 
May  2002 in order  that  they  are  ready to start  operating in May 2002. Is it 
correct  that  there  will  be  separate  service  licences  and  earth  gateway 
service  licence  to  be  effective  only  at  the  expiry of Telkom’s  exclusivity  in 
May 2002? 
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The  recently  published-documents  seem  to  confuse  matters.  First, it 
seems as if ICASAs regulation in terms of section  34(2)(a)(v) of  the  Act 
(No. R.27) should  have  been  issued in terms  of  section 33(2) of the  Act, 
which  would  have  declared  GMPCS a  licensable  telecommunication 
service.  This  is  the  effect  of  the  wording of the  regulation. It states  that 
ICASA  (and  not  the  Minister)  grants  and  issues  licences.  The  wording of 
the  changed  section 33(2) regulation  has  to  be  published  (or  GMPCS 
would  not  be a licensable  telecommunication  service). Is the  regulation 
intended  to  deal  both  with  sections 33(2) and  34(2)(a)(v)of  the  Act? 

Further,  the  invitation  issued  by  the  Minister  seems  only  to  apply  to 
GMPCS service  and  not  also  earth  gateway  service  licences. Will earth 
gateway  service  licences be awarded by invitation  only  and  if so, when  will 
such  invitation  be  issued? 

A further  anomaly  is  that the're  are no 'licence  fees  prescribed  (although 
there  are  application  fees  prescribed)  for  earth  gateway  service  licences. 
Does ICASA intend  to  prescribe  licence  fees  for  earth  gateway  service 
licenses? 

RESPONSE 

In our  view,  GMPCS  earth  gateway  licences  have  been  omitted  from  the 
ITA. 

The  regulation  only  refers  to s34 (2) and  not s33 as the  prescription of 
GMPCS  under s34 (2) requires  the  Minister  to  issue  an  invitation to apply. 
Licence  fees  for  earth  gateway  stations  will  need  to  be  included in a s88 
regulation. 

8. Will frequency  licences  be  issued  simultaneously  with  the  issuance  of 
GMPCS  service and earth  gateway  service  licences? 

Both  service  licences  and  frequency  licences  are  required in terms  of  the 
Telecommunications  Act. So, there  could  be a situation  where  a  service 
licence  is  granted  and  not  a  frequency  use  licence  and  then  one  would  be 
liable to pay a fee for  a  service  licence  that is without  much  value 
(because  no  frequency  use  licences  have  been  issued). Will frequency 
licences  be  granted  simultaneously with service  licences? 

RESPONSE 

Frequency  spectrum  licences  will  need  to be issued  together  with  or  after 
the  issue of the  GMPCS  telecommunications  service  licences. 



STAATSKOERANT, 29 APRIL 2002 No. 23371 7 

9. Possible  procedural  irregularities. 

Note  that  the  recently  published  documents  were  published  twice,  first  on 
20 December 2001 and  again  on 8 January 2002. Note  also  the 
regulations  were  issued  without  public  comment as is required  by  section 
96(4) of  the  Act. 

Although  section  96(5)  provides  and  exception,  the  regulations  were not 
expressly  issued  in  terms of section  96(5) of Act.  Further,  there  seems to 
be no  justification  other  than  regulatory  delay,  which  may  not  meet  the 
public  interest  test  expressed in the  Act. 

Note  ais0 that the  revised  policy  direction  was  also  not  published  for  public 
comment  as  required  by  section  5(4)(b) of the  Act. 

Although  these  points  might  seem  peripheral  only and should  not  delay 
the  implementation of the GMPCS licensing  process,  they  could  well end 
up taking  the  process  back  to  the  starting  point.  Any  aggrieved  party  will 
likely  take  the  points  on  review. 

RESPONSE 

The s34 and s88 regulations in Government  Gazette  Notices 2393 and 
2394 of 2001 were  published in terms of s96 (5) (b) of the 
Telecommunications  Act. 
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